miércoles, 10 de junio de 2015

Si no sou més justos (...) no entrareu pas al Regne del cel

A X DURANT L'ANY / I

SANT BERNABÉ, APÒSTOL

Memòria

La lectura primera d'aquesta memòria és pròpia.
L'evangeli és el de la fèria corresponent.

Lectura primera Fets 11,21b-26;13,1-3
Era un home bo i ple de l'Esperit Sant i de fe
Lectura dels Fets dels Apòstols
En aquells dies, a Antioquia, n'hi hagué molts que cregueren i es convertiren al Senyor. Quan aquesta nova arribà a oïda de la comunitat de Jerusalem, hi enviaren Bernabé. Tan bon punt hi arribà i veié els fruits de la gràcia de Déu, ell, que era un home bo i ple de l'Esperit Sant i de fe, se n'alegrà, i els encoratjava tots a mantenir-se fidels al Senyor, amb cor decidit. I molta gent fou guanyada per al Senyor. Llavors Bernabé se n'anà a Tars a buscar Saule; el trobà i el dugué a Antioquia. Durant un any sencer visqueren amb aquella comunitat i instruïren molta gent. És a Antioquia on els creients van ser anomenats cristians per primera vegada.
En la comunitat d'Antioquia hi havia alguns profetes i mestres: Bernabé, Simeó, que duia el sobrenom de Níger, Lluci de Cirena, Manaén, company d'infantesa del tetrarca Herodes, i Saule. Mentre celebraven un acte de culte al Senyor en ocasió d'un dejuni, l'Esperit Sant digué: «Consagreu-me Bernabé i Saule per dedicar-los a l'obra a la qual els crido». Llavors celebraren un dejuni amb pregàries, els imposaren les mans i els acomiadaren.

Salm responsorial 97,1.2-3ab.3cd-4.5-6 (R.: 2)
Canteu al Senyor un càntic nou:
ha fet obres prodigioses,
la seva dreta i el seu braç sagrat
han sortit victoriosos.

R. El Senyor ha revelat la seva ajuda
i els pobles contemplen la salvació.

El Senyor ha revelat la seva ajuda
i els pobles contemplen la salvació.
L'ha mogut l'amor que ell guarda fidelment
a la casa d'Israel. R.

Tothom ha vist d'un cap a l'altre de la terra
la salvació del nostre Déu.
Aclameu el Senyor arreu de la terra,
esclateu en cants i en crits d'alegria. R.

Canteu al Senyor les vostres melodies,
canteu-les al so de les cítares;
aclameu el rei, que és el Senyor,
amb trompetes i tocs de corn. R.

Al·leluia Jo 13,34
Us dono un manament nou,
diu el Senyor:
Que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat.

Evangeli Mt 5,20-26
El qui s'enfadi amb el seu germà serà reu davant el tribunal
Lectura de l'evangeli segons sant Mateu
En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Jo us dic que si no sou més justos del que ho són els mestres de la Llei i els fariseus, no entrareu pas al Regne del cel. Ja sabeu que als antics els van manar: "No matis", i tothom que mati serà reu davant el tribunal. Doncs jo us dic: El qui s'enfadi amb el seu germà serà reu davant el tribunal. El qui digui al seu germà una paraula de menyspreu serà reu davant el Sanedrí, i el qui l'insulti acabarà al foc de l'infern. Per això, ni que et trobis ja a l'altar, a punt de presentar l'ofrena, si allà et recordes que un teu germà té alguna cosa contra tu, deixa allà mateix la teva ofrena, i vés primer a fer les paus amb ell. Ja tornaràs després a presentar la teva ofrena.
Si algú et porta al jutjat, mentre hi aneu, enteneu-vos de seguida, abans no et posi en mans del jutge, i el jutge en mans dels guardes, i et tanquin a la presó. T'ho dic amb tota veritat: Un cop allà, no en sortiries que no haguessis pagat fins l'últim cèntim».

1 comentario:

  1. Es curioso cómo, a medida que Occidente se paganiza, se incrementa la venta de libros de autoayuda. Ellos cubren el hueco dejado por los libros de santos de toda la vida. No preguntes en un kiosco por la «Historia de un alma». Pero «El monje que vendió su Ferrari» lo tienen hasta en los estancos. Y no es un monje cristiano, precisamente.

    El problema de estos libros es que son inmejorables para generar frustración. Te muestran la felicidad al alcance de la mano, pero no te dicen que eres manco, ni –desde luego– te dan la mano con que coger esa felicidad. «Sonríe cada mañana al abrir la ventana»… Fácil, ¿verdad? Pues a ver quién es el guapo capaz de hacerlo durante dos meses seguidos. He ahí el gran problema de los libros de autoayuda: son para gente sin pecado original. Pero esa gente no existe.

    Y he ahí la grandeza del Evangelio: es para pecadores. Te lo pone dificilísimo: Vete primero a reconciliarte con tu hermano… Pero, a la vez que te lo pide, te ofrece la gracia de Dios, derramada en los sacramentos, para que puedas reconciliarte incluso con tu verdugo. Es que los mancos preferimos «heteroayuda».

    ResponderEliminar